dimecres, 27 d’agost del 2008

CARLOS PRIETO - PIATTI

Cremona, petita població del nord d’Itàlia, el 1720 va néixer un violoncel creat per Antonio Stradivarius, que durant quasi tres segles ha conegut temps tranquils, turbulents i tràgics. El músic mexicà Carlos Prieto escriu aquesta meravellosa historia, a la vegada que aborda una relació de la música per aquest instrument a través dels segles, amb un anecdotari dels seus viatges i concerts.
Afortunat posseïdor del violoncel anomenat "Piatti", d’Antonio Stradivarius, Prieto ens relata en el seu llibre ”Las aventuras de un violonchelo”, com va trobar aquest instrument, s'ha entretingut a buscar els antecedents: Com es va encarregar, qui el va tocar, quins propietaris l'han posseït anteriorment..., el llibre té unes boniques il·lustracions en blanc i negre i unes fotografies en les que poden veure i seguir tota la seva trajectòria.
Com a gran violoncel·lista i persona inquieta, no es limita a parlar de l'instrument, si no que ho amplia al repertori, els compositors i sobretot als iberoamericans i la relació que hi ha tingut. Un capítol molt interessant es el que dedica als concerts que ha fet arreu del món amb el seu violoncel anomenat també “cello Prieto”, i es que viatjar amb un acompanyant de tant prestigi ha de generar necessàriament anècdotes de tota mena.