dimarts, 25 de gener de 2011

EL CANT DELS OCELLS

El cant dels ocells
torna a Washington 50 anys després,
Yo-Yo Ma l'interpretarà a la capital dels EUA.

"El cant dels ocells" tornarà a sonar a Washington aquest dimarts a les 19.30 hora local (matinada de dimecres a Catalunya), 50 anys després que Pau Casals l'interpretés davant del president John F. Kennedy. En el marc de la celebració dels 50 anys de la presa de possessió del que va ser el 35è president dels Estats Units, el centre escènic John F. Kennedy de la capital nord-americana organitza un concert en honor al recital que el compositor català va interpretar als seus 84 anys a la Casa Blanca davant de més de 150 convidats. El violoncel•lista Yo-Yo Ma representarà el mateix programa que el compositor català va tocar fa mig segle davant dels Kennedy.
Durant molts anys, Pau Casals va expressar des de l'exili el seu rebuig a la dictadura franquista a través del silenci del seu violoncel. El compositor va negar-se a tocar en qualsevol país que reconegués la dictadura. L'excepció va venir el 1961, quan el compositor català va acceptar la invitació del president John F.Kennedy per tocar a la Casa Blanca. El compositor català creia que Kennedy era un president jove que venia amb unes altres idees, i va connectar amb les paraules del president nord-americà, quan va dir: "Hem de considerar el llegat i l'acció artística com una part integral de la nostra societat lliure".


Cinquanta anys enrere, la flor i la nata del món polític i cultural nord-americà de l'època es va reunir a la Casa Blanca per escoltar Pau Casals, que llavors tenia 84 anys. Entre els més de 150 invitats presents en aquella ocasió estaven músics de renom com Leonard Bernstein, Eugene Ormandy i Leopold Stokowski, així com patrons de la música com el president de la Metropolitan Opera Association, Anthony A. Bliss. La crítica va elogiar fins al màxim la interpretació de Casals aquells nit, com un punt de culminació en la seva llarga carrera musical. 


Aquest dimarts al vespre, el violoncel•lista Yo-Yo Ma, el pianista Emanuel Ax i el Trio Kalichstein-Laredo-Robinson interpretaran el mateix programa d'aquella memorable vetllada. El concert constarà de cinc peces: Couperin (cinc peces de violoncel i piano); Schumann (Adagio i Allegro per violoncel i piano en La bemoll major, Op.70); Mendelssohn (trio de piano No.1 en Re menor, Op.49); Beethoven (sonata de violoncel No. 3 en La major, Op. 69); i Casals, amb la interpretació de la cançó tradicional catalana "El Cant dels Ocells".


Fa mesos que el centre escènic John F. Kennedy va exhaurir les entrades per assistir a concert homenatge a Pau Casals. Entre el públic hi haurà la vídua del compositor català, Marta Casals, també violoncel·lista, que va ser directora artística del centre escènic John F. Kennedy durant el període 1979-1990.