dijous, 30 d’octubre del 2008

ANTONIO VIVALDI

El cello de Vivaldi

Un dels instruments privilegiats per Antonio Vivaldi (Venècia, 1678 - Viena, 1741) va ser el cello, ja que tenia la possibilitat de “desdoblar-se”: és a dir, podia ser al mateix temps un instrument dotat d’una veu tenor o bé representar la part del baix en el conjunt orquestral.
El seu to és ric i sonor, i les seves cordes altes tenen una qualitat melòdica inconfusible. El cello s’adapta perfectament tant a la intimitat d’un quartet de cordes com a una orquestra.
El conjunt de l’obra per a cello de Vivaldi l’ubica com el més important compositor a l’atorgar a l’instrument jerarquia solista, com anys més tard ho farien Leonardo Leo (1694-1744) i Niccolò Popora (1686-1768). Sembla que són el punt de partida de la literatura italiana de concerts per a violoncel en la primera meitat del segle XVIII.

dissabte, 25 d’octubre del 2008

NOCTURN PER A VIOLONCEL


NOCTURN PER A VIOLONCEL
Andromeda Romano-Lax

Traducció de Josefina Caball
LA MAGRANA
Pàgines: 522

Preu: 24 €
An
y d'edició: 2008

Sinopsis

En una petita població catalana, a finals del segle XIX, el petit Feliu Delargo hereta un objecte que li obrirà camins del tot inesperats: l'arquet d'un violoncel. Un temps després, l'ira d'un terratinent local amenaça la seva família, i Feliu marxa primer cap a la Barcelona anarquista i més endavant cap al Madrid de la cort, on la filla d'un professor de música li ofereix les primeres lliçons en l'art de l'amor. Allà mateix, Feliu coneix l'excèntric i encantador prodigi del piano Justo Al-Cerraz, amb qui mantindrà una amistat i una rivalitat que durarà tota la vida.
En el context d'un món que s'encamina cap al caos de la guerra, Feliu i Justo inicien junts una brillant carrera musical però xoquen per les mateixes dones, per qüestions polítiques i per pràcticament qualsevol altra cosa. És aleshores quan entra a les seves vides Aviva, una violinista de passat misteriós, i ambdós homes s'embarquen en una darrera, i perillosa, col·laboració.
Inspirada en la vida del violoncel·lista català Pau Casals, i amb aparicions de personatges reals com Pablo Picasso, Bertolt Brecht i altres homes de la mateixa època que es van veure obligats a lligar art i compromís durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, Nocturn per a violoncel és una història de passions i sacrificis plena d'imaginació i èpica.


Entrevista: Andromeda Romano-Lax. La violoncel·lista nord-americana ha dedicat la seva primera novel·la, 'Nocturn per a violoncel', al compositor català.

"En Pau Casals vaig trobar l'artista heroic que buscava"

http://paper.avui.cat/article/cultura/129871/pau/casals/vaig/trobar/lartista/heroic/buscava.html

dijous, 23 d’octubre del 2008

BACH - Paul Tortelier

BACH Prelude de la Suite No. 1 per a violoncel sol
Paul Tortelier - Masterclass

dimarts, 21 d’octubre del 2008

PAU CASALS



La tècnica més perfecta és la que no es nota en absolut.
Pau Casals (El Vendrell 1876-San Juan de Puerto Rico 1973)
Fundació Pau Casals (El Vendrell, Baix Penedès)

dilluns, 20 d’octubre del 2008

EL VIOLONCEL·LISTA DE SARAJEVO

El violoncel·lista de Sarajevo
Per Steven Galloway
Traduït per: Librada Piñero
Títol original anglès: The Cellist of Sarajevo
Primera edició: octubre de 2008
ISBN:978-84-9787-284-3
Format: 14,5 x 23 cms
Tapa dura 210 pàgs.

PVP: 18 €.
Editorial Empúries Colecció Narrativa


Quan un obús cau sobre un forn i mata vint-i-dues persones davant seu, el violoncel·lista pren una decisió que marcarà per sempre la seva vida i la de la ciutat en guerra: durant vint-i-dos dies tocarà, al cràter que ha deixat el morter, l’Adagio d’Albinoni en memòria de les vint-i-dues víctimes. En una celebració de la vida enmig de la tragèdia, El violoncel·lista de Sarajevo recorre les vides encreuades de personatges que, com aquest músic singular, busquen desesperadament una manera de sobreviure amb dignitat als desastres deshumanitzants de la guerra.

diumenge, 19 d’octubre del 2008

ASTOR PIAZZOLLA

ASTOR PIAZZOLLA - LIBERTANGO
Grabació d'una sessió al carrer 54, (54th Street)

Yo Yo Ma (violoncel), Nestor Marconi (banboneon), Jacqi Carrasco (violí), Ethan Iverson (piano), Claudio Ragazzi (guitarra), Pablo Aslan (baix)

POÈTICA MUSICAL D'STRAVINSKI

DIUMENGE, 19/10/2008 06:00h publicada a Vilaweb

Avançament editorial:
'Poètica musical' d' Stravinski

Accent editorial publica aquest volum que recull sis conferències que va fer Igor Stravinski sobre l'estètica musical.
L'any 1939-1940
Igor Stravinski va pronunciar sis lliçons titulades 'Poètica musical', a la Universitat de Harvard. Al 1942 i es van publicar en un volum. Es tracta d'un text introductori a l'estètica musical que s'ha convertit en un clàssic. Stravinski reflexiona sobre els secrets de la creació, amb un estil viu, lúcid i amb grans dosis d'ironia intel·ligent. Podeu llegir (en pdf) el pròleg de Benet Casablancas, i la primera conferència.

dimecres, 8 d’octubre del 2008

GUILHERMINA SUGGIA

Llibre d’ANITA MERCIER (professora de THE JUILLIARD SCHOOL, USA), acabat d’editar a Anglaterra (ASHGATE PUBLISHING LTD) i Amèrica (ASHGATE PUBLISHING COMPANY).
Guilhermina Suggia (1885-1950), una violoncel·lista Portuguesa, d’un talent d’extraordinari.

diumenge, 5 d’octubre del 2008

MAURICE RAVEL



QUARTET DE CORDA en Fa Major

I. Allegro moderato
II. Assez vif, très rythmé
III. Très lent
IV. Vif et agité

"El més important en un quartet de corda és ser flexible. L'art de la música de cambra és l'art de la flexibilitat i el comprendre molts punts de vista"

La interpretació es a càrrec del Quartet Hagen, una agrupació familiar, amb els germans austríacs Lukas, Veronika i Clemens Hagen, més el segon violí, Rainer Schmidt, de nacionalitat alemanya.
El Quartet Hagen és una de les millors formacions de cambra de més prestigi del panorama actual.

dissabte, 4 d’octubre del 2008

dimecres, 1 d’octubre del 2008

LES CLAVILLES

Les CLAVILLES: són quatre peces de fusta, generalment de banús, boix o palosanto que serveixen per poder afinar les cordes. Estan situades al cap del violoncel, dues a cada cantó. Tenen forma cònica per que quedin travades com una falca i evitar que es perdi la tensió de la corda.
Una de les fites més bàsiques i elementals de qualsevol músic és que sigui capaç d’aconseguir una afinació correcta i mantenir-la. Per això és tant important tenir les clavilles sempre molt ben ajustades. La clavilla primera al violoncel és la més subjecta al desgast ja que correspon a la nota LA, que fem servir de referència per afinar la resta de cordes.