diumenge, 8 de juny del 2008

KODÁLY: SONATA PER A VIOLONCEL Op. 8


Zoltan Kodály va néixer a Kecskemét, Hongria, el 16 de desembre de 1882 i va morir el 6 de març de 1967.

Kodály es un personatge que, més que compositor, ha sigut un estudiós en els àmbits de l'etnomusicología, sobre tot de l’educació musical.

La Sonata per a violoncel sol (Op. 8) que avui us proposo, no obstant, és una obra molt interessant que barreja, com ja va dir la crítica en el seu moment, 'clares referències a les fonts folklòriques hongareses, l'expressivitat romàntica i les formes clàssiques'.
L’obra data de 1915 i fou dedicada al cellista Jenö Kerpely, que, junt amb el violinista Imre Waldbauer, formaren un quartet per promoure la música de Kodály i Bartók.

Kodály incorpora a la seva música les troballes del seu treball de camp sobre el folklore Hongarès: harmonies riques, melodies, ritmes i sonoritats preses de la música magyar. En cap cas resulta una combinació de material preexistent, sinó un punt de partida per a nous desenvolupaments temàtics. Bartók va definir la música de Kodály com "La més perfecta personificació del esperit hongarès".

La escriptura de la Sonata presenta particularitats, com l’ús simultani de l’arc i pizzicato (principi de l’adàgio, per exemple) o la scordatura de las dues cordes més greus, afinades un semitò por sota (si bemoll i re sostingut).

El caràcter de l’obra és variat, una amalgama de alegries i tristeses, contrastos que tant caracteritzen el folklore de Hongria i alguns altres països de la Europa Oriental.


Disfruteu d'aquesta excel.lent sonata.



Janos Starker - Kodály Solo Sonata - 3r mvt.