diumenge, 7 de setembre del 2008

ANNER BYLSMA

El violoncel·lista holandès Anner Bylsma és un dels violoncel·listes barrocs més reconeguts del món, va néixer a la Haia el 1934. Estudià amb Carel Van Leeuwen Boomkamp el Conservatori de La Haia (Holanda), on va guanyar el premi a la excel·lència el 1957.
Va guanyar el primer premi del Concurs Pau Casals a Mèxic el 1959. I va ser primer violoncel de l’Orquestra del Concertgebouw a Amsterdam de 1962 a 1968, quan va començar la seva carrera com solista.
Realitza gires regularment al volant del món, i ha gravat per un munt de cases discogràfiques: Telefunken, Decca, Harmonia Mundi, Seon, RCA, Phillips, i EMI. També ha publicat un llibre sobre les Suites de Bach que porta per títol: “BACH, El Amo de la Esgrima".
Ha deixat sorprès més d’un per incloure dins el programa de concert estudis de Duport, que habitualment és treballen al conservatori. Quedes bocabadat amb la seva interpretació, és meravellosa, un estudi que te la categoria d’obra.

Duport estudi No. 8

Jean-Louis Duport (4 d’octubre de 1749 - 7 de setembre de 1819)
Alumne de Martin Berteau
(1700-1771). És conegut sobre tot per els seus estudis per a violoncel: “21 estudis per a violoncel” i "Assaig sobre la digitació de violoncel i el comportament de l'arc (1806)”, un influent treball de la tècnica de violoncel i un dels primers mètodes que es coneixen. Una de les aportacions més interessants de la seva obra és la tècnica de digitació. Ens parla d’extensions, de dobles cordes, d’intervals, està totalment digitat i és possiblement el que posa les bases de la tècnica violoncel.lística del segle XIX.